Мариналеда, „Скопје“

Сидо често ја играше главната (па и единствена) улога во своите аматерски филмови. Едновремено, благодарение на беспрекорната репутација што ја уживаше меѓу своите поранешни ученици, како и на неговиот култен статус во скопските културно-интелектуални кругови, Сидо повремено беше ангажиран и како актер во неколку драмски претстави, а и филмови од аматерска и професионална природа. Но, колку што засега знаеме, подолу е неговата единствена главна улога во музички спот – и тоа во оној за песната „Скопје“ на македонскиот бенд Мариналеда, составен од Марко Новески (гитара и вокал), Владо Крстевски (тапани) и Благоја Камчевски (бас-гитара). Спотот е во режија и по сценарио на Милан Блажевски и Давид Дољаница, кои се јавуваат и како сет-дизајнери. Кинематограф е Иво Иванов, Максим Патрик е асистент на камера, а монтажер и пост-продуцент Борис Таковски.  Првпат е објавен на YouTube на 14-ти јули 2017-та година, од каде и е линкуван подолу:

Back to Top