Поставена плочка со името на Стефан Сидовски – Сидо во Кинотека

Текст на Стојан Синадинов по повод поставувањето плочка со името на Сидо на едно од столчињата во киносалата на Кинотеката на Македонија (текстот е првпат објавен на страницата на Кинотеката на 26 септември 2019 година, од каде и е преземен во целост).

Сидо засекогаш си доби место во киносалата на Кинотека

Текст на Емилија Петреска по повод поставувањето плочка со името на Сидо на едно од столчињата во киносалата на Кинотеката на Македонија (текстот е првпат објавен на страницата на Радио МОФ на 26 септември 2019 година, од каде и е преземен во целост).

Ратомир Цениќ, „Тоа што не можам да го кажам јавно – го кажувам преку филмот“

Ратомир Цениќ, поранешен ученик на Стефан Сидовски и негов долгогодишен филмски соработник, се сеќава носталгично на Сидо во овој трогателен in memoriam, објавен првпат на страниците на активистичкото списание „Лице в лице“ на денот на поставувањето плочка со името на Сидо во Кинотеката на Македонија (25 септември 2019 година).

Влатко Галевски, „Сидо – филмскиот Маркез“

In memoriam за Сидо на филмскиот критичар и долгогодишен пријател Влатко Галевски (текстот е првпат објавен на civilmedia.mk на 8 септември 2019 година).

Back to Top